Salone del Mobile Милано 2018

//Salone del Mobile Милано 2018

Salone del Mobile Милано 2018

  • Salone del Mobile Milano 2018

Salone del Mobile Милано 2018

Всеки април Salone del Mobile се провежда в Милано, където известни световни дизайнери, създаващи мебели привличат над 300 000 посетители от всички краища на света. Сега за 57ми път изложението се проведе по време на Седмицата на дизайна в Милано, считана за най-важното събитие в дизайнерската индустрия. Събитието далеч надминава традиционните търговски изложения: в допълнение към Милано експо центъра, стотици луксозни марки от Hermés дo Fornacetti създадоха забележителни изложбени инсталации в паркове, магазини и галерии из целия град, за да покажат най-новите си колекции и концепции.
Ние ще се спрем на няколко от най-доминиращите тенденции, забелязани на изложението тази година, включително ключови цветове, материали и дори технологии, които може да очаквате да срещнете в следващите месеци или години.

Устойчивост в дизайна

“Създаването на дизайн в днешно време означава да мислим за бъдещето, неговата устойчивост, и не само от гледна точка на използването на материали, но също така и в производствените процеси”, се казва в манифеста на Salone del Mobile Milano 2018. Тази година организаторите на събитието призоваха хиляди изложители да приемат рециклирани материали и процесите на преработката им при разработването на продуктите си и те се съобразиха с това.

Скандинавски дизайн

Италиански или не, Salone del Mobile беше изпълнен със разнообразни скандинавски дизайни. Платформи, препълнени с геометрични форми; прости, изчистени, елегантни и модерни мебели (особено столовете). Използването на светли, пастелни зелени и сиви цветове, земни неутрални тонове и натурална дървесина предизвикаха ведро, пречистващо очароващо замайване от марки като HAY и Knoll.

 

Розов Кварц, Оранжево, Зелено и Петдесет нюанса сиво

Цветът на годината на Pantone за 2016г – Rose Quartz, продължава да е толкова популярен и на тазгодишното изложение. Стотици буквално щандове изобилстваха с мебели, решени в този хитов цвят: дивани, столове, легла, лампи и дори хладилници в красиви розови пастелни тонове, станали популярни като ‘Millennial Pinк’. Розовите нюанси варират от бежово, само с намек за розово, до светло розово или наситен смел руж. Зараждаща тенденция е съживяването на стила на 70-те години и тук се появяват оранжевите нюанси, цвят манго, както и всякакво зелено, които без съмнение бяха доминиращи цветове в Salone del Mobile тази година.
И на края, но не на последно място – запознайте се с новия неутрал: сивото. Независимо от стаята или продукта (мебели, аксесоари, текстил, мазилки, килими и др.), Salone del Mobile напълно плува в сиво. Очевидно нищо не може да разклати този цвят, тъй като независимо дали като фон или основен цвят, той присъства навсякъде в интериора.

 

dav

Внедряване на природата в интериора

Тъй като дизайнерите и архитектите се стремят да бъдат по-устойчиви към производствените си процеси, те също прегърнаха зеления живот по буквалния път. Буйни вертикални растения висяха от таваните на щанд след щанд, изпълнени с мъх стени обграждаха изложбените зали, терариуми и кактуси изпълваха библиотеки и рафтове, а редица дизайнери налагат акцентни мебели с печатан поп-арт текстил на листа. Въпреки че вътрешните пространства стават все по-малки и тъй като хората не са склонни да изоставят функционалността и визуалната привлекателност, затова и зеленината се завръща в дома, не само като част от градската “jungalow” визия, но и по по-традиционен и поетичен начин, тенденция, която през последните години става все по осезаема. Интериорните растения често се комбинират с аксесоари, решени в земни тонове като оранжево, дъб или различни нюанси на зеленото- мента, градински чай, маслинено, мъх.

 


Мраморът изгрява

Изложението затвърди неотдавнашното издигане на мрамора в тотален хит, като тук новостта е в налагането на визуално олекотяване на този материал. Тънки мраморни плотове често лежат върху метални или дървени изящно оформени опори. Различни иновативни технологии, разположени върху мраморни облицовки събираха купища поситители около щандовете си. Иновациите на тазгодишния панаир бяха насочени към все по-хибридни пространства, посветени на многофункционалността. Всички създаваха приветливи и добре структурирани среди, обзаведени с качество, естетическо, но и необичайно докосване.

 

 

Всичко се отразява навсякъде

Заблестете! Тазгодишните изложители не се въздържаха, когато става дума за използването на огледала, стъкло и метал по максимата “Колкото повече, толкова по-ефектно”. Златни, медни, бронзови и сребърни лампи, столове, аксесоари изпълваха всички щандове. От Kartell, които показаха нова линия стъклени изделия до зашеметяващата огледална инсталация модната марка COS. Навсякъде се наблюдаваха златни и бронзови акценти, които придаваха на мебелите ултра модерен вид.

 

Плюш

Както се казва, старото е ново. И така, когато говорим за интериора: очаквайте да видите изобилие от текстури тази годинаж – от вълна до космати материи . Но една материя е изключително актуална и налагана и това е мекия плюш или кадифе. Или заповядайте на предозиране с уют! Дивани, столове, акцентни възглавници, тази деликатна мека тъкан буквално се превръща в бижуто на декора.

Неон светлиниe

Кой не обича суперфотогенното флуоресцентно осветление? Докато някои дизайнери показаха надписи, направени от неонови светлини, други ги използваха като акцентно осветление за дневната (като например облицовка около голямо огледало, отново във възраждащия стил на 70-те). Може би най-популярни тук са колекции от различни артистични композиции от струпани сферични осветителни тела, висящи от тавана.

 

 

В заключение може да ви посъветваме да не се страхувате да експериментирте в създаването на нови уникални интериори, имате цяла една година до следващия април, в който отново Salone del Mobile ще ни посрещне с голям брой нови възможности.