Любимецът на STYLEPARK за 2018

//Любимецът на STYLEPARK за 2018

Любимецът на STYLEPARK за 2018

  • кресло Chips

Любимецът на STYLEPARK за 2018

Тази година  TON  отново изненада приятно всички  със съвместната си работа с чешката дизайнерка Lucie Koldová, представяйки  кресло  Chips  на IMM Cologne през януари, превръщайки го моментално в истински хит. Създателката споделя: “Обичам да работя с полупрозрачни материали, така че в този дизайн избрах въздушна, но все пак умишлено огромна облегалка, която е направена от перфорирана тъкан, рамкирана в ръчно извито дърво”. Стилът й на подписване, най-известен от досегашната й работа в дизайн на осветителни тела, личи и тук и дава възможност на стола и пространството, което го заобикаля, да проникват хармонично помежду си. “Исках стол, който да бъде дефиниран от нежните му извивки, стол, който да бъде удобен и привлекателен на пръв поглед. Самостоятелно парче с отличителен характер и история. И за разлика от обикновения стол, исках стол, който да се запомни” добавя дизайнерката.

Chips разбива стериотипите. Въздушната облегалка, която също е част и от основата на стола, прилича на типичната форма на картофен чипс. Облегалката е в силен контраст с масивната седалка, която се поддържа от формован шперплат. В допълнение, удобството на седалките е подобрено с подвижни възглавници. “Отначало мислех, че най-трудната част от дизайна ще бъде образуването на облегалката. Изненадващо, трябваше да обърнем повече внимание на силата на основата на стола, за да гарантираме, че облегалката ще издържи на приложените сили ” разкрива Lucie Koldová.

В непосредствена близост до неговата чувствена форма, кресло Chips е интересен с производствения си процес, с ръчното изрязване на дърво. Това е очарователен процес – бърз и все пак сложен. Виждам го като творчески танц “, казва дизайнерката. Всичко започва с изпичането на буковата дървесина в специални парни бани, където тя остава в продължение на няколко часа. Веднъж нарязано на пара, дървото се поставя в метални калъпи и се закрепва със специален фланец, който прилага налягане и позволява да бъде оформен в нова форма. След това дървото се суши, оставя се да се климатизира в продължение на няколко седмици, шлифовано, оцветено или лакирано.

Тази година престижния проект Das Haus в Cologne, даде трибуна на младата дизайнерка. “Das Haus -Interiors on Stage” е специален вид инсталация, която се предоставя на избран международен дизайнер, който използва архитектурата, интериора и мебелния дизайн, за да създаде уникална визия за бъдещето. “Хората непрекъснато се люлеят между своите чувства и настроения, затова у дома  трябва да се чувстват балансирани и презаредени”, казва  Lucie Koldová. Това е и причината продуктите на дизайнерката  да имат за цел да представляват определено чувств, едновременно изпълнявайки практическа роля в ежедневието, за да задоволи индивидуалните нужди. Като част от изложбата “Stylepark Selected” в Музея за приложно изкуство, Кьолн (MAK) кресло Chips заслужено получи наградата “Stylepark” като един от 20- най-интересни новости за 2018 година.

Моделът ще бъде представен и на международното изложение в Милано Salone Del Mobile между 17-22 април.

 кресло Chips

кресло Chips